Een beste keuken was het. Zelf gebouwd, heel stevig en degelijk. Maar met dat RVS-blad en eikenhout niet meer van deze tijd. Althans, dat vonden Arjan en Jacomina Zondervan. Niet meer van deze tijd, daar zit wel wat in. De keuken was zeker veertig jaar oud. Tijd voor een nieuwe.

Arjan en Jacomina en hun zoontje Siem verruilden hun huurwoning in Herkingen voor een eigen huis. Ver hoefden ze niet te verhuizen, want dat huis staat ook in Herkingen. Het is net na de watersnoodramp van 1953 gebouwd en dus ruim zestig jaar oud. Een ingrijpende verbouwing was nodig om de karakteristieke woning aan de eisen van deze tijd aan te passen. “Ik ben zelf elektricien”, zegt Arjan. “Dus dan kom je een heel eind. Veel is dan ook in eigen beheer gedaan.” Een onderdeel van de metamorfose was het plaatsen van een nieuwe keuken. Het is een L-vormige keuken met een lange poot van 4 meter en een korte van 1,5 meter. Bovenkastjes zijn er niet. De bergruimte concentreert zich in twee hoge kasten. Het blad is van kunststof en grijs van kleur. De rest van de keuken is crèmekleurig – magnolia om precies te zijn – en de knopjes zijn zwart. Een plaatje, geheel passend bij het landelijke interieur in huize Zondervan.

De keuken is geplaatst door Ardi Keukens in Sint-Annaland. Vanwaar die keuze? Arjan: “Mijn schoonouders hebben ook een keuken van Ardi Keukens, via de woningbouwvereniging. Ze zijn er heel tevreden over en het is een heel mooie keuken. Toen wij naar de showroom gingen, stond onze keuken daar uitgestald. Dat maakte het wel makkelijker. Makkelijker dan je ideeën laten uitwerken in een 3D-tekening. 

“Dit was de werkelijkheid die we wilden”

Ongeveer de werkelijkheid dan, want Arjan en Jacomina pasten de keuken in de showroom wel aan. De bovenkastjes verdwenen en de L-vormige opstelling is uiteraard precies zo gemaakt dat de keuken in de woning past. “Verder hebben we geen combimagnetron, zoals in de showroom, maar een heteluchtoven. En we hebben een warmwatersysteem toegevoegd.” De vorige keuken, die van veertig jaar oud, heeft tijdens de verbouwing nog enige tijd gediend als bureautje en opslag. Hij stond in de garage, maar nu is hij definitief weg. De garage is namelijk ook bij het woongedeelte van het huis getrokken. Er is onder andere een badkamer in gerealiseerd. Handig met het oog op de toekomst, zo’n levensloopbestendige woning. De nieuwe keuken is tot volle tevredenheid in gebruik genomen. “Het ziet er heel netjes uit. We hadden een klacht over het kitwerk, maar die is netjes in behandeling genomen en opgelost. Natuurlijk, er kan iets misgaan, maar Ardi Keukens heeft het prima verholpen. Kinderziektes? Haha, nee, al wordt de keuken intensief gebruikt. En als zich toch iets mocht voordoen, dan komt het wel goed. Daar heb ik alle vertrouwen in.”

Op onze website kunt u meer lezen over Ardi Keukens, of andere klantervaringen bekijken.