Waar eerst wijn, whisky, likeur en bier waren uitgestald, staat nu een prachtige Ardi-keuken te pronken. Hans en Anja Verkerke uit Nieuwe-Tonge hebben het roer rigoureus omgegooid: de winkel is woonhuis geworden. Maar de slijterij is zeker niet verdwenen. Die is nu ondergebracht in de voormalige opslag, naast het huis. De naam, slijterij De Molen, is niet veranderd en herinnert aan de tijd dat de zaak gevestigd was aan de Molendijk in het dorp.

Vóór 2003 was hier, aan de Kerkring, de zaak van Koppenaal te vinden. Je kon er fietsen kopen en laten repareren, maar ook huishoudelijke artikelen aanschaffen. Toen Hans en Anja Verkerke het pand overnamen, veranderde het in een slijterij. De werkplaats van Koppenaal ging als opslag dienen. “We waren heel actief met bijvoorbeeld wijnproeverijen en whiskyproeverijen”, vertelt Hans Verkerke. “In 2006 kwam er een eetcafé bij.” Maar na verloop van tijd werd het te veel. Hans was wel 120 uur per week in touw. Met zijn vrouw Anja, die in de thuiszorg én in de slijterij werkt, besloot hij het eetcafé van de hand te doen en de slijterij te verbouwen tot woonhuis. Vorig jaar vonden de werkzaamheden plaats. “Een verschrikkelijke verbouwing”, blikt Hans terug. “We hadden een huis vol werklui, we hielden de slijterij draaiend en we werkten er nog bij. Ik pakte mijn werk van steenzetter weer op. Steenzetters bekleden dijken met basalt, natuursteen uit de Eiffel. Je versterkt dijken aan de hele Noordzeekust, maar ook langs rivieren.”

Druk, druk, druk dus. En tussendoor moesten Hans en Anja ook nog een nieuwe keuken uitzoeken. Dat deden ze in de showroom van Ardi Keukens in Sint-Annaland. “We hadden wel wat ideeën toen we daarheen gingen, vooral mijn vrouw. In de showroom kwamen we deze opstelling tegen en we vielen voor het hout en de handgrepen. Ja, er sprong een vonk over. Daarna ging het groeien en uiteindelijk is het deze grote keuken geworden. Ik vind: in een grote ruimte moet je grote spullen hebben.”

Verlengstuk

Een van de twee bogen in de wand werd dichtgemaakt, maar is nog wel herkenbaar als achterwand achter de kruiden en nog wat keukensnuisterijen. Er is ook een groot werkblad geplaatst met krukken eromheen. Dit is in de eerste plaats een plek om even wat te drinken met elkaar. Hans en Anja nodigen ook gerust een slijterijklant uit om hier wat te komen proeven. Wijn of zo. “Soms is dit inderdaad een verlengstuk van de winkel”, lacht Hans.

De tegeltjes in de keuken, die een historische uitstraling hebben, heeft hij zelf gezet. “Dat kan ik wel, al zijn ze dan wat kleiner dan die basaltblokken waar ik normaal mee werk…”

Bekijk groter
Landelijke keuken
Wim van Vossen

“Alles was er en alles was op maat”

Over de keuken, de begeleiding van Ardi Keukens en de plaatsing hebben Hans en Anja niets dan lof. “Het ging allemaal heel soepel. De keuken uitzoeken – het is een mooie mix van onze ideeën en die van Ardi –, maar ook het plaatsen. Ik dacht dat het wel een tijd zou duren, maar het was in één of twee dagen al voor elkaar. Alles was er en alles was op maat. Kinderziektes? Nee, helemaal niets.” Anja staat het meest in de keuken om maaltijden te bereiden. Maar af en toe kan Hans het niet laten. Dan maakt hij weer eens een gerechtje uit het eetcafé van weleer. Gamba’s bijvoorbeeld.

Slijterij De Molen

Slijterij De Molen, nu dus gevestigd in de voormalige opslag (en nog verder terug in de tijd de werkplaats van fietsenmaker Koppenaal), is ’s middags (niet op maandag) en op zaterdag open. Het assortiment is na de verbouwing niet veranderd en, al zijn er wat minder vierkante meters winkelruimte, zeker niet verkleind. “Specialiteiten? Ja, gezelligheid, zoals het vroeger was.”

Op onze website kunt u meer lezen over Ardi Keukens, of andere klantervaringen bekijken.