Ze hadden een grotere gaskookplaat nodig en het eindigde met een geheel nieuwe keuken. Nu was de vorige keuken 24 jaar oud, dus het zou vroeg of laat toch tot een vervanging hebben moeten komen. Bij Rinus en Ada Markwat in Stad aan ’t Haringvliet is de keuken eerder dit jaar totaal op de schop gegaan. Met het resultaat zijn ze zeer tevreden.

Een week of drie voordat de keuken, uitgezocht bij Ardi Keukens in Sint-Annaland, geplaatst zou worden, begon Rinus de oude keuken eruit te slopen. “Ik heb hem buiten gezet, achter het huis, om te gebruiken tijdens de verbouwing. En dat allemaal voor een tijdelijke voorziening, totdat Ardi Keukens de nieuwe keuken kwam plaatsen.

“Het is fantastisch gelopen”, vinden Rinus en Ada. “We zijn honderd procent tevreden. We hadden het gevoel: ziezo, na het uitzoeken is alles gebeurd, daarna komt de keuken gewoon.” Dat gevoel bleek juist. Het ging zelfs nog sneller dan gedacht. Voor het leidingwerk waren twee dagen uitgetrokken. “Maar die man zei de eerste dag om vijf uur ’s middags: zouden jullie het erg vinden als ik doorga? Prima, zeiden wij. Tegen elf uur was hij klaar. Het was in één dag gebeurd. En zo ging het met de plaatsing ook. Ook daar waren twee dagen voor gepland en ook toen gingen ze op de eerste dag een paar uurtjes door om de boel af te ronden. Werkelijk niets heeft tegengezeten.”

“Zouden jullie het erg vinden als ik doorga? ”

Voordat het zover was, waren Rinus en Ada naar de showroom van Ardi Keukens in Sint-Annaland gegaan om te kijken wat de mogelijkheden waren. “We wisten niet precies wat we zochten, maar we wisten wel wat we niet wilden. Kastjes zonder laden bijvoorbeeld. Toch wel ongemakkelijk als je helemaal achterin een koekenpan moet pakken. Met die laden trek je de hele handel zo naar voren.”

Er kwam een hoge kast om ruimte te creëren in de lange smalle ruimte. Verder verhuisde het kookgedeelte diagonaal naar de andere kant, wat het nodig maakte om diverse leidingen te verleggen.

Bekijk groter
Keuken Stad aan 't Haringvliet
Wim van Vossen Fotografie

Vooral stoofschotels

Maar het belangrijkste is dat er nu een gaskookplaat met zes pitten is. De ruimte die Rinus in de oude keuken miste, is nu volop aanwezig als hij aan het kokkerellen is. En dat doet hij graag. “Vooral stoofschotels als suddervlees, stoofpeertjes en hachee. Van het weekend komen de kinderen. Die krijgen een grote pan hachee voorgeschoteld. Meestal heb ik te veel...” De ruimte is veel beter benut en het licht van buiten valt nu optimaal door de vensters naar binnen. Omdat de keuken zelf een lichte kleur heeft, is een vrij ruimtelijk effect ontstaan. Daarin komen ook de details mooi tot hun recht. Zoals de greepjes. Ada: “We hadden in de showroom greepjes uitgezocht en ze stonden al op papier: greepje nummer zoveel. Maar toen zag ik in een ‘split second’ nog een ander greepje met precies dezelfde kleur als de keuken en de tegels. Dus hebben we de bestelling nog maar even aan laten passen. Ook dat was geen enkel probleem.”

Op onze website kunt u meer lezen over Ardi Keukens, of andere klantervaringen bekijken.